Το σχολείο

sxoleio

 separator

 Το Σχολείο βρίσκεται στην πλατεία του χωριού απέναντι από το Εντευκτήριο του Συλλόγου και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Το πρώτο κτίσμα κατεδαφίστηκε το 1923, επειδή ήταν ετοιμόρροπο και ξανακτίστηκε το 1924 με έξοδα της κοινότητος και του Συλλόγου Ροδοχωριτών της Αμερικής.

Το νέο κτίριο ήταν πετρόκτιστο, διώροφο και περιελάμβανε ανάγλυφα και πέτρινες κολώνες του λιθοξόου Βράγκα. Πυρπολήθηκε το 1943 από τους Γερμανούς και το 1951 ανεγέρθη νέο κτίριο με τη βοήθεια του Δημόσιου Σχολικού Οργανισμού και των κατοίκων. Το σχολείο σταμάτησε να λειτουργεί το 1966, διότι δεν υπήρχε ο προβλεπόμενος αριθμός μαθητών.

Έως τις 2 Αυγούστου 2005, οπότε και καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά, χρησιμοποιούνταν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ως χώρος φωτογραφιών, αρχείο Συλλόγου, βιβλιοθήκη, χώρος Γενικών Συνελεύσεων, αλλά και ως χώρος συγκέντρωσης της νεολαίας.

Το ίδιο καλοκαίρι αποκαταστάθηκε πλήρως με την βοήθεια του Δήμου Τσοτυλίου και ως πρώτη εκδήλωση φιλοξένησε τμήμα του Συνεδρίου της επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος Πίνδος υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης.

Έπειτα από επιθυμία των κατοίκων στο μέλλον το Σχολείο θα στεγάσει πολιτιστικές εκδηλώσεις του χωριού.