Εκδηλώσεις

ekdilosis

separator

Κάθε χρόνο γίνονται στο Ροδοχώρι πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που σκοπεύουν τόσο στη διατήρηση των τοπικών παραδόσεων και συνηθειών όσο και στην τόνωση των δεσμών των κατοίκων αλλά και στην ψυχαγωγία των λιγοστών μονίμων κατοίκων. Έτσι λοιπόν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται ετησίως είναι οι παρακάτω:

Ιανουάριος : Toν πρώτο μήνα του χρόνου και πιο συγκεκριμένα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Γενάρη, συχωριανοί από την Θεσσαλονίκη και από αλλού μαζεύονται στο καφενείο του χωριού με αφορμή ένα πιάτο τραχανά.

Φεβρουάριος/Μάρτιος: Tη Κυριακή της Αποκριάς στήνεται απ’ τους άντρες η ‘κλαδαριά’. Το βράδυ μαζευόμαστε όλοι γύρω απ’ την κλαδαριά και οι άντρες του χωριού  χορεύουν αποκριάτικα τραγούδια. Στην συνέχεια ακολουθεί φαγοπότι στο καφενείο και μετά το φαγητό συχνά κάνουμε  τον ‘χάσκα’.  

Μάιος/Ιούνιος: Την Κυριακή της Πεντηκοστής οι γυναίκες του χωριού πηγαίνουν στην εκκλησία ‘πιτουρόπιτες’, πίτες μόνο με φύλλα αλλά στολισμένες με τριαντάφυλλα και φύλλα καρυδιάς. Είναι οι προσφορές των ζωντανών στους νεκρούς τους συγγενείς. Στη συνέχεια ακολουθεί καφές στο καφενείο όπου οι γυναίκες μοιράζουν τις πίτες σε όσους παρευρίσκονται εκεί.

Ιούλιος: Στις 26 Ιουλίου είναι της Αγίας Παρασκευής και γιορτάζει η κεντρική εκκλησία του χωριού μας. Έτσι κάθε χρόνο, κοντά σε αυτή την ημερομηνία διοργανώνεται ‘χοροεσπερίδα’ με την βοήθεια κα συμβολή όλων των χωριανών.

Αύγουστος: Τον Δεκαπενταύγουστο μετά την εκκλησία ο κόσμος μαζεύεται στην πλατεία και οργανώνεται κάθε χρόνο ένας ‘καφές’ για την ενίσχυση της εκκλησίας. Η κάθε μία γυναίκα φτιάχνει κάποιο γλυκό για το ‘κέρασμα’ της ημέρας.

Οκτώβριος: Στις 28 του Οκτώβρη καθιερώθηκε από φέτος, μία εκδήλωση στο χωριό με θέμα την διανομή του νέου ημερολογίου του Συλλόγου. Τα μέλη του Συλλόγου μοιράζουν καφέ και κεράσματα στους χωριανούς  και συζητάνε μαζί τους. Παλαιότερα η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιούνταν στην Θεσσαλονίκη, όπου και μένουν μόνιμα τον χειμώνα οι περισσότεροι Ροδοχωρίτες.