Πεντηκοστή

rodochorimain

separator

Η Πεντηκοστή είναι μια γιορτή αφιερωμένη στους νεκρούς. Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες οι ψυχές των νεκρών κάποιες μέρες ανεβαίνουν στον επάνω κόσμο. Η δοξασία αυτή συνεχίστηκε και στους Νεοέλληνες. Έτσι σύμφωνα με αυτή τη δοξασία οι ψυχές των νεκρών ανεβαίνουν στον επάνω κόσμο κάθε ανάσταση για πενήντα μέρες. Πεντηκοστή δηλαδή είναι η τελευταία ημέρα του ταξιδιού των νεκρών, η μέρα που γυρίζουν πίσω.
     Την ώρα του γονατίσματος στην λειτουργία της εκκλησίας οι ψυχές των νεκρών γυρίζουν στον κάτω κόσμο, οι ζωντανοί κλείνουν τα μάτια τους ώστε να μη δουν τις ψυχές που λυπημένες γυρνούν στον Άδη. Μάλιστα γονατίζουν πάνω σε φύλλα καρυδιάς γιατί συμβολίζουν την πικρία που κατέχει τις ψυχές των νεκρών την ημέρα αυτή, μιας που τα φύλλα είναι πικρά.
      Σύμφωνα με μία άλλη παράδοση το γονάτισμα γίνεται για να παρακαλέσουμε να μην πέσει το γεφύρι που ενώνει τον πάνω κόσμο με τον κάτω. Κατά την παράδοση το γεφύρι είναι λεπτό σαν τρίχα και έχει την ιδιότητα να τρέμει όταν περνά μια κολασμένη ψυχή. Για αυτό το λόγω γονατίζουμε και παρακαλούμε να στεριώσει το γεφύρι ώστε να μην πέσει κανείς μέσα στο ποτάμι το οποίο οδηγεί κατευθείαν στη κόλαση.
 Την ημέρα της Πεντηκοστής οι γυναίκες του χωριού πηγαίνουν στην εκκλησία πετουρόπιτες ως προσφορά στους νεκρούς. Αυτές τις πίτες τις φτιάχνουν την προηγούμενη μέρα χρησιμοποιώντας πολλά λεπτά στρογγυλά φύλλα (πέτουρα). Το κάθε πέτουρο το αλείφουν με βούτυρο και το σκορπίζουν τραχανά πριν το βάλουν στο ταψί για να μην κολλήσει με τα άλλα. Αφού ψήσουν την πίτα την κόβουν σε κομμάτια και τα στολίζουν με τριαντάφυλλα και φύλλα καρυδιάς για την πάνε στην εκκλησία. Εκεί τις τοποθετούν μπροστά από το εικονοστάσι και στο τέλος της λειτουργίας τις μοιράζονται μεταξύ τους εις μνήμην των νεκρών.